top of page
Search

iOS 15 Apple WWDC 2021’de Duyuruldu!


apple event 2021, ios 15, ios 15 ne zaman çıkacak?

Geçtiğimiz akşam Apple YouTube kanalından yayınlanan ve pandemi dolayısı ile tıpkı geçtiğimiz yıl gibi canlı olarak gerçekleşmeyen Apple WWDC 2021, geliştiricileri ve kullanıcıları heyecanlandıran yeniliklerin habercisi oldu.

iOS 15’ten watchOS 8’e, yeni FaceTime özelliklerinden iPad OS 15’e kadar birçok yeniliğin duyurulduğu konferans niteliğindeki videoda, Apple CEO’su Tim Cook sahnede konuşmasını yaparken koltuklarda gerçek seyirciler yerine üç boyutlu Memoji seyirciler yer aldı.


ios 15 yenilikleri, ios 15 güncellemesi, ios 15 hangi cihazlar alacak?


Bir saat kırk altı dakika süren konferans boyunca duyurulan en önemli şeyler şunlar oldu:

  • iOS 15.

  • watchOS 8

  • macOS Monterey

  • Airpods Pro

  • iPadOS 15

  • ve daha fazlası...

İşte iOS 15 ile gelen yenilikler:


Geçtiğimiz yıldan beri pandemi odaklı yeniliklere ve kolaylıklara önem veren Apple bu konferansında da insanları uzaktan birbirine bağlayacak ve iletişimi kolaylaştıracak bir sürü yeni veya geliştirilmiş özellikleri bizlere tanıttı. Hayatı kolaylaştırma ve dijital ortamda gizliliğe önem veren şirket bu güncellemesinde de iOS’te kullanıcılara oldukça kullanışlı ve bir o kadar da güvenli özellikler sundu. Bu yenilikler arasında ilk göze çarpan şey konferansın başında duyurulan yeni FaceTime özellikleri oldu.



URL üzerinden FaceTime odaları:



facetime android indir, facetime for windows, face time windows, facetime ios 15, ios 15 facetime links
Tarayıcı üzerinden Android ve Windows işletim sistemli cihazlar da FaceTime yapabilecek.

2010 yılından beri aktif halde kullanılabilen FaceTime uygulaması, sadece Apple ekosisteminde bulunan, iOS ve macOS işletim sistemli cihazlar arasında internet üzerinden görüntülü ve sesli iletişim imkanı sunuyordu. Pandemi İle birlikte hayatımızı derinden sarsan sosyal mesafe problemini göz önünde bulunduran Apple, WWDC 2021 konferansında duyurduğu yeni bir FaceTime özelliği ile bu zorunluluğu kaldırarak artık Android ve Windows platformları üzerinden internet tarayıcısı aracılığı ile yapılabilecek görüntülü sohbet odası açma imkanı sunuyor.


facetime links, facetime link, facetime zoom, face time android, facetime pc
Oluşturduğunuz linkleri WhatsApp, Gmail veya Messenger gibi platformlarda paylaşabileceksiniz.

SharePlay:



facetime link, shareplay ios15, shareplay nedir? shareplay nasıl çalışıyor, teleparty iphone, netflix party app, netflix party telefonda kullanma
Arkadaşlarınızla aynı anda aynı medyayı görüntülerken bir yandan sohbet edip yorumlarda bulunabileceksiniz.


FaceTime odalarıyla birlikte sunulan yepyeni bir özellik olan SharePlay, tıpkı önceden bildiğimiz Tele Party gibi senkronize medya oynatma sistemiyle kullanıcılara aynı anda aynı müziği dinlemek, aynı filmi izlemek veya aynı fotoğraflara bakmak gibi etkileşimli video konferans imkanı sunuyor. Konuşmanın ortasında aklınıza gelen bir fotoğrafı gösterebilir, aynı anda sevdiğiniz diziyi izleyebilirsiniz.




Üstelik SharePlay, sadece Apple Music veya Apple TV uygulamalarıyla değil, diğer uygulamalarla da çalışabilir hale gelecek. SharePlay API’si ile birçok üçüncü parti uygulama bu özellikten yararlanabilecek. Şimdiden Disney+, Hulu ve bir çok platformla çalışmalara başlamış olan Apple, ilerleyen zamanlarda Netflix gibi diğer bir sürü platformla da SharePlay özelliğini aktif hale getirecek.


Live Text:



ios 15 live text. iphone belgeden yazı tarama, camscanner iphone, live text, livetext
Hem kamerayla tarayabileceğiniz hem de galerinizdeki resimler üzerinde bulunan bütün yazıları kopyalayabileceksiniz.


Konferansta tanıtılan bir yeni özellik ise kamera yardımıyla el yazısını veya fiziksel yazıyı dijital yazıya dönüştüren Live Text oldu. Artık iOS kullanıcıları direkt olarak kamera uygulamasından bir tabelada yazan yazıyı dijital ortama aktarabilecek, defterlerine aldıkları el yazısı notlarını mesaj olarak paylaşabilecekler. Bununla birlikte yurtdışında gördükleri tabela ve işaretleri direkt olarak kamera kullanarak çevirebilecekler.


Apple Wallet:


Apple Wallet, ios 15 apple wallet, kimlik kartı telefona tanımlama, akıllı ev, ios 15 wallet
Cebinizdeki her şey Apple Wallet'a dahil olacak.


Apple Wallet’a gelen güncelleme ise geleceğe yatırım niteliğinde. Akıllı ev, işyeri ve otel sistemlerinin yaygınlaşmasıyla Apple, cüzdanınız, telefonunuz, ev anahtarınız, araba anahtarınız; yani cebinizde olmazsa olmaz ne varsa hepsini iPhone’a entegre etme yolunda ilerlemekte.

Apple Wallet, akıllı ev sisteminizle eşleşip kartlı ev anahtarınızı şifrelenmiş bir şekilde telefonunuza kaydediyor ve böylece anahtarı evde unutma derdine bir son veriyor. Kredi kartı, banka kartı veya toplu taşıma kartı gibi gündelik hayatta kullandığınız bütün olmazsa olmazları telefonunuza şifreli bir şekilde kaydederek size çok büyük kolaylık sağlıyor. Üstelik akıllı arabanızın anahtarını bile eklemek mümkün!


apple wallet kimlik kartı, apple wallet ios 15, apple wallet nasıl kullanılır, ios 15 ne zaman çıkıyor
Sürücü belgesi ve kimlik kartı gibi belgeler de Apple Wallet'a eklenebilecek.


iOS 15 ve Apple Wallet ile ilgili en büyük dikkat çeken diğer bir unsur ise Wallet uygulamasına kaydedilen kartlarına arasına kimlik kartı ve sürücü belgesi gibi önemli kartları girebiliyor olmak. Tabi şunu da unutmamak gerek ki, Apple Wallet’a nüfus cüzdanı ve sürücü belgesi gibi dökümanları eklemek henüz sadece ABD’de geçerli.


iOS 15’in Yenilikleri Bu Kadar Değil:




Apple Maps: Apple Maps’e gelen AR (Augmented Reality) teknolojisi ve üç boyutlu navigasyon sistemi konferansın ardından internette oldukça ilgi gördü. Telefonunuzun kamerasını gideceğiniz yöne tuttuğunuzda sokağın/caddenin adını gösteren AR teknolojisi, navigasyon sisteminin görsel adeta görsel bir şölen niteliğindeki yeni tasarımı iOS 15 ile birlikte gelen en yeni özelliklerden.


Bildirim Ekranı ve Focus: iOS 15 kullanıcılara yenilenmiş ve sadeleştirilmiş bir bildirim ekranı sunuyor. Artık mesaj gönderen kişilerin profil resmi veya gelen bildirimin ikonu solda büyük bir şekilde yer alacak, uygulama adının gözüktüğü başlık ortadan kalkacak.

Focus özelliği ise iOS 14’te bulunan Sleep Mode özelliğinin İş ve Ev durumları gibi günün değişik zamanlarına ve mekanlarına göre uyarlanmış hali olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin, İş moduna aldığınız iPhone’unuz sadece işle alakalı uygulamaların bildirimlerini iletirken, Kişisel mod sadece sizin seçtiğiniz şekilde bildirim sağlıyor.

Safari: Mobil internet gezintisine yeni bir soluk katan Safari, ekranın altında bulunan sekme barı ile sekmeler arası tek bir hareketle kolay geçiş sağlarken tek elle kullanım açısından kullanıcılara büyük rahatlık sağlıyor.


Hava Durumu ve Notlar: Yenilenmiş tasarımlarıyla Hava Durumu ve Notlar uygulaması kullanım kolaylığını arttırıyor. Notlar uygulamasına gelen yeni özellikler metni daha detaylı bir şekilde biçimlendirmenizi sağlıyor. Hava Durumu ekranı ise daha stabil ve basit bir tasarımla sunuluyor.


Gizlilik: iOS 14.5 ile birlikte gelen gizlilik koruması iOS 15 ile pekişiyor. Uygulamaların bilgilerimizi alıp kullanmasını yöneten gizlilik özelliğini artık iOS 15 ile birlikte daha detaylı görüntüleyebiliyoruz. Bilgilerimizi almasına izin vermemiz durumunda hangi uygulama hangi bilgimizi kullanıyor artık görüntüleyebileceğiz.




Tüm bu harika özellikleri barındıran iOS 15’e Temmuz 2021 itibariyle açık beta sürümüyle, Eylül 2021 itibariyle stabil sürümüyle erişebilirsiniz.


iOS 15 güncellemesini alacak uyumlu cihazlar:

  • iPhone 12

  • iPhone 12 mini

  • iPhone 12 Pro

  • iPhone 12 Pro Max

  • iPhone 11

  • iPhone 11 Pro

  • iPhone 11 Pro Max

  • iPhone XS

  • iPhone XS Max

  • iPhone XR

  • iPhone X

  • iPhone 8

  • iPhone 8 Plus

  • iPhone 7

  • iPhone 7 Plus

  • iPhone 6s

  • iPhone 6s Plus

  • iPhone SE (1st generation)

  • iPhone SE (2nd generation)

  • iPod touch (7th generation)


Kaynak: Apple Newsroom

142 views0 comments
bottom of page